Welk vervoermiddelen zijn voor mij het meest geschikt?

Er is vandaag de dag een steeds groter aanbod aan flexibele mobiliteitsdiensten en dit aanbod stijgt gestaag. Hoe zorg je er nu voor dat je in deze wirwar aan nieuwe diensten de juiste keuze maakt voor jouw mobiliteit? Wij geven 7 tips om de juiste keuze te maken!

1. Bepaal jouw reisdoel

Het is belangrijk dat je in jouw oriëntatie als eerste bepaalt waarvoor je een reismiddel nodig hebt. Moet je dagelijks van en naar kantoor reizen, heb je een vervoermiddel nodig voor de boodschappen en moet je misschien mensen halen en brengen? Al deze zaken zijn belangrijk om te bepalen welk reismiddel voor jou het meest handig is. Neem al jouw reizen in 1 week of 1 maand als uitgangspunt.

2. Bepaal hoe vaak je een reismiddel nodig hebt

Als tweede is de frequentie van jouw reismiddel van belang. Moet je het dagelijks gebruiken of slechts enkele uren per week? Als je het aantal uren en het aantal kilometers weet dan kun je makkelijker uitrekenen welk reismiddel voor jou het voordeligst is.

3. Welke factoren zijn voor jouw belangrijk in de invulling van jouw reisbehoeften?

Vind je het belangrijk om een zo voordelig mogelijk reisalternatief te zijn, of speelt de impact op het milieu ook een rol? Vind je het daarnaast belangrijk dat je de zekerheid hebt om van een vervoermiddel gebruik te kunnen maken, wil je niet hoeven zoeken naar een vervoermiddel en vind je het belangrijk dat je ook nog een beetje beweegt? Al deze factoren spelen een belangrijke rol in de keuze van jouw mobiliteit. Per soort reis kunnen de factoren anders zijn, daarom vroegen we je onder 1 om al jouw verschillende reisdoelen op een rij te zetten. Zo kun je per reisdoel gaan kijken wat je belangrijk vind en daar pas je jouw mobiliteit op aan. Voor jou de meest  voorkomende factoren op een rij: Tijd, geld, milieu, gezondheid, zekerheid.

4. Zet alles op een rij

Maak een lijst met al jouw reisdoelen, daarachter het aantal uren per week of per maand dat je aan het reisdoel kwijt bent en of het dagelijks, wekelijks of enkele keren per maand voorkomt. Tot slot geef je aan welke factor het meest belangrijk is voor deze reis. 

5. Maak een lijst met vervoerders die beschikbaar zijn in jouw regio

Naast het openbaar vervoer zijn er tegenwoordig tal van aanbieders van deelmobiliteit actief. Het is zinvol om je te oriënteren welke aanbieders op welke plaats beschikbaar zijn. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het volgende overzicht gebruiken: www.ritjeweg.nl. Zoek ook op scooter, e-bike en fietsaanbieders indien de afstand hiervoor toereikend is.

6. Voeg aan jouw reisdoel toe welke reismiddelen mogelijk een alternatief zijn voor deze reis. 

Het kan ook dat een reismiddel niet geschikt is voor de gehele reis maar wellicht wel voor een deel van de reis, bijvoorbeeld in combinatie met een P+R terrein of een mobility hub. Denk bijvoorbeeld aan een deelscooter die je voor het laatste stukje van jouw reis in één van de grote steden kunt gebruiken.

7. Bekijk tot slot welke vervoermiddelen voorkomen bij meerdere reizen en probeer deze uit!

Het is nu tijd om te kijken welke vervoermiddelen voorkomen bij jouw verschillende reizen. Zijn er vervoermiddelen die voor meerdere type reizen voorkomen? Bekijk dan of je het vervoermiddel een tijd kunt uitproberen. Begin bij de reis die je het vaakst maakt. Ga ook eens na of jouw werkgever jou hierin kunt faciliteren. Er zijn vaak vele fiscale mogelijkheden als je het vervoermiddel ook voor je werk gebruikt. Dumoco kan je hierbij helpen. Als je advies wilt, bel of mail dan met onze klantenservice op 088-934 34 06 of klantenservice@dumoco.nl

Image by Pariwat Srisuwan

Tips & tricks